Kalandozások Malajziában

A penangi...

A penangi...

Amikor mindenki Diósgyőr szurkoló avagy a kínai új év :)

2014. február 04. - Csaba Péntek

Azzal kezdem, hogy szerelmes lettem... egyszerűen beleszerettem a kínai kultúrába. Már idáig is nagyon vonzott, hiszen elkezdtem a maláj mellett kínaiul is tanulni (mandarin dialektust), de az az élménybomba, amit az elmúlt napokban a kínai új év ünneplése során kaptam egyszerűen elképesztő.

Úgy képzeljétek el, hogy a kínai új évet 15 napon keresztül ünnepelik, és most még "csak" az 5. napnál tartunk, de minden naphoz köthető valamilyen esemény. Rengeteg tradícióval rendelkeznek, amit itt Penang-ban, ahol a lakosság túlnyomó többsége kínai, sokkal jobban ápolnak, mint odahaza, Kína területén. De ez általában más kultúrákra is igaz, hogy hagyománytisztelőbbek a messzi földön élők...

Például mindent feldíszítenek, és különböző "áldozatokat" mutatnak be az őseik és szellemeik tiszteletére, ezalatt azt értem, hogy különböző gyümölcsöket (leginkább narancs és mandarin) tesznek ki a lakás több pontjára, sőt még minden házhoz is tartozik egy az utcán lévő szent hely a ház falán, ahol szintén megtalálhatóak ezek a díszek. Továbbá hatalmas füstölők vannak a házak előtt, de tényleg gigantikusak, kb 10-15 cm átmérőjűek és több méter magas... Igen, a füst az nagyon fontos kellék, az összes kínai templom udvarán található egy több négyzetméteres füstölő épület, és ehhez hozzátartozik, hogy a kínai városrészben nincs hiány templomból, hiszen minden egyes klánnak megvan a sajátja.

Először furcsának tűnt, hogy Malajzia közepén miért van ennyi kínai, de itt tényleg történelmük van, hiszen már számos generáció óta jelen vannak, több mint 200 évvel ezelőtt érkeztek az első klánok szerencsét próbáló fiataljai. Ráadásul minden klánnak megvan a saját specializált tudása, egyiknek a tagjai nagyon jól tudnak főzni, a másik az üzletelésben tehetséges, és így tovább, sőt itt az összes ember tudja és büszkén meséli, hogy az ősei melyik klánhoz tartoztak.

Ami a műsorokat illeti, leginkább a Lion Dance (oroszlán tánc) fogott meg, egyszerűen hihetetlen mozdulatokat mutatnak be. Tulajdonképpen megpróbálják minél élethűbben bemutatni az állat mozgását, még pislogni is tudnak, és a fülét is mozgatja. Mindezt az általuk előadott hangos dobszó ütemére teszik, miközben több méter magas oszlopokon ugrálnak, és különböző lélegzetelállító trükköket mutatnak be. Akik be vannak öltözve, már kisgyerek koruk óta templomokban edzenek, hiszen nem kevés gyakorlás kell ahhoz, hogy egy ilyen jelmezben képesek legyenek több métert ugrálni egymással a nyakukban.

Tűzijáték is 5 napja tart, egyszerűen minden este "megőrülnek", többször előfordult már, hogy majdnem a kocsiba is belőttek különböző pirotechnikai eszközökkel. Életemben nem voltam szemtanúja ennyi tűzijátéknak, péntek este több mint 30-at láttam egy óra leforgása alatt... egy biztos tudnak ünnepelni.

A hagyományokra visszatérve, gyönyörű tradicionális kínai ruhát (qipao vagy cheongsam) viselnek, amelyek selyemből készülnék Kínában kézimunkával.

Pár fotó a ruhákról:

https://www.google.com/search?q=qipao&client=firefox-a&hs=yCh&rls=org.mozilla:hu:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oOPwUsrDCc3MrQe06oDIDg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=629

https://www.google.com/search?q=cheongsam&client=firefox-a&hs=br1&rls=org.mozilla:hu:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=duPwUtvlLMz_rAeH5oHoBg&ved=0CDcQsAQ&biw=1280&bih=629

Tényleg ilyenkor minden tárgynak, minden számnak megvan a maga története és jelentése. Például csak páros számú ajándékot (narancsot) esetleg jelképes pénzösszeget szabad adni a külön erre a célra készített piros tasakban (hung bao), viszont nem tartalmazhat 4-es számjegyet, vagy annak a többszörösét, hiszen az a kínai kultúrában a halált jelenti. Ha valaki narancsot/mandarint kínál, nem szabad visszautasítani, ráadásul bonyolult szabályrendszer van rá, hogy kinek kitől lehet ajándékot kapnia.

A másik érdekesség a színvilág, minden napra meg van határozva, hogy a kínai horoszkópod szerint milyen színű öltözékbe kell bújnod, viszont magának a kínai új évnek a hivatalos színe a piros, így nagy örömömre az első nap ellepték az utcákat a Diósgyőr szurkolók :)

Mivel is fejezhetném be, mint hogy nagyon boldog kínai új évet kívánjak mindenkinek a ló szellemében, avagy Gong Xi Fa Cai! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://penangi.blog.hu/api/trackback/id/tr685798485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása