Kalandozások Malajziában

A penangi...

A penangi...

Párkeresés naranccsal Valentin napon

2014. február 15. - Csaba Péntek

Még mindig kínai új év... elég érdekes ez a 2 héten keresztül való ünneplés, főleg az első hétvége után, amikor hatalmas felvonulás és rengeteg érdekes program volt a belvárosban, kiderül, hogy a hokkien új évi fesztivál még csak most következik, és Penang-ban az a lényeg...

Nem igazán gondoltam, hogy túl fogják tudni szárnyalni az előző hétvégi ceremóniát, de mondhatni, hogy sikerült. Már a tűzijátékok kivitelezése is rendhagyó volt, hiszen szó szerint a tömegből indították, gyakran az emberek között robbantak a petárdák és számomra ismeretlen pirotechnikai eszközök. Így már kezdtem megérteni, hogy miért szedett ennyi halálos áldozatot a tűzijáték Kínában. Tényleg sokszor szinte a lábad alatt robbantak a szerkezetek és úgy kellett menekülni, illetve egy idő után alig lehetett látni a füsttől. Amihez az is hozzájárult, hogy éjfél után hatalmas papírkupacokat gyújtottak be az út közepén, amit úgy készítettek el, hogy egyenként engem papírcsákóra emlékeztető szép színes díszes papír valamiket dobáltak halomra. Aminek az volt a jelentése, hogy minél nagyobb a kupac, annál nagyobb jólét lesz az új esztendőben. Képzelhetitek, hogy minden üzlet előtt mekkora máglyák éghettek... Tulajdonképpen éjfél után egyszerűen lángba borult a város, vagy a tűzijáték következtében, vagy ők gyújtották fel. Így megállapítottam, hogy a pirománia is szerves része a kínai új év ünneplésének. A legdurvább az volt, amikor az egyik rakétát, a több ezres ember tömeg felett pár méterrel vízszintesen lőtték el, illetve a normál robbanások is nagyon alacsonyan történtek, biztosan úgy gondoljak, hogy így élvezetesebb :) Ami részben igaz is, hiszen néha tényleg szó szerint fedezéket kellett keresni. Pedig őszintén megvallva én vártam, hogy így a második nagy "szilveszteri" éjszakán majd látok 1-2 üveg pezsgőt, de nem, továbbra is józanul ünnepeltek, és az extázist a csatatérré változtatott utcák jelentették számukra, nem pedig az elfogyasztott alkohol.

1016322_748044438539538_165266219_n.jpgPenang a második "szilveszter" éjszakán (7. napja a kínai új év ünneplésnek)

Amit viszont én annál is inkább vártam, az a 15. napja a kínai új évnek (Chap Goh Meh), ami ebben az évben egybeesett a Valentin nappal, ami már elég régen történt, így mondták is, hogy irtó szerencsés vagyok (ha jól tudom 19 évenként esik ugyanarra a napra). A Chap Goh Meh-nek az a lényege, hogy régen a kínai lányok egyedül ezen a napon hagyhatták el otthonaikat, és találkozhattak idegenekkel, esetleg ismerkedhettek meg valakivel. A hagyományhoz hozzátartozik többek között, hogy narancsot/mandarint dobtak a folyóba/tengerbe és egyúttal kívántak is valamit, amit sokszor ráírtak a gyümölcsre. Most már ennek egy modern változata él, az egyedülálló lányok, a különböző elérhetőségeiket írják a narancsra (név, telefonszám, sőt akár facebook link) és úgy dobják a tengerbe, várva, hogy az majd valahogy a nagy Ő-nél köt ki.

Gondoltam is rá, hogy felszerelkezek egy nagyobb hálóval, amivel egyszerre akár több kilónyi narancsot és egyúttal kontaktot is be tudok majd gyűjteni... illetve többen ajánlották, hogy vigyek egy búvárszemüveget és a part mellett úszkálva tegyek szert a zsákmányokra. Végül elvetettem ezeket az ölteteket, és bíztam benne, hogy nem lesz ott olyan gyönyörű narancs, amiért az ember akár képes lenne fejest ugrani a vízbe :)

Ezen a fesztiválon is rengeteg műsor volt, ahol különböző tradicionális táncokat, énekeket mutattak be, és nem maradhatott el a mindenféle ételek felvonultatása sem. Mivel az egyik kedvencem (satay) is kapható volt, gyorsan bezsákmányoltam egy 10-es adagot (pálcikákra tűzött csirkefalatok grillezve és édes mogyorós szószba mártva), amivel mohóságomnak köszönhetően egyből sikerült megpecsételnem a fehér pólóm. Viszont elég böszme folt volt, mondhatni már-már a gáz kategóriába tartozott, hogy mennyire mókás lehetett, arra példaként szolgál a következő fotó, mint láthatjátok, azok a narancsdobáló hölgyek mosolyognak igazán, akik rám (pólómra) néznek :D

DSCN6651.JPG

Viccet félretéve, ez az este is egy gyönyörű tűzijátékkal zárult, ami nem csoda, hiszen elvégre csak kínai találmányról van szó, és végül mára abbahagyták a 15 napja folyó ünnepsorozatot (Szilveszterezést), ahol egyetlen csepp pezsgő sem fogyott... :)

1799871_10152048511594215_1483292544_o.jpgFantasztikus tűzijáték a 15. napon

A bejegyzés trackback címe:

https://penangi.blog.hu/api/trackback/id/tr225815542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tasmano 2014.03.13. 18:31:41

Tetszenek a törtènetek, mindenkèpp folytasd a blogot, szerintem nagyon jó!
Üdv Debrecenből , Màjai Laci
süti beállítások módosítása