Kalandozások Malajziában

A penangi...

A penangi...

A döntés...

2014. június 05. - Csaba Péntek

Igen, fináléba ért a 8 hónapos "kalandozásom", már kevesebb mint egy hónap múlva utazok vissza Magyarországra. Arról, hogy valójában mi történt az elmúlt hónapokban, lehet majd később írok egy összefoglalót, egy biztos, nagy hatással volt rám ez az időszak. De most inkább próbálok a jövőre koncentrálni, mivel előreláthatólag bővelkedni fog változásokban... :)

Sokan már sejtitek, tudjátok, hogy csak rövid időre látogatok haza, hiszen úgy döntöttem, hogy "határozatlan időre" kiköltözök Malajziába. Rengeteg tényező áll az elhatározás mögött, hiszen mondhatni a Föld másik oldalán fogok majd szerencsét próbálni. Páran biztos értetlenkedve fogadjátok majd a döntésemet, hiszen annyi mindent kell ezáltal hátrahagyni... család, barátok, haza, munkahely, lakás, kocsi... sorolhatnám még.

Ha azt nézzük, ez egy hatalmas lehetőség, egyfajta kezdet, ami rengeteg kihívást, másrészről remélem még annál is több pozitív kalandot és élményt tartogat. Másfelől 30 évesen kezdhetek mindent előröl, újra ki kell építeni egy életet (még ha csak átmenetileg is), amit jelenleg nagyon izgalmasnak találok.
Egyébként elég sokan vagyunk most ebben a szituációban, hasonló nehézségekkel nézünk szembe, de hát mi akartuk :)

Ami egyrészről igen izgalmas, újra megtanulni mindent, hogyan működik egy másik ország bürokráciája, hogyan lehet elintézni különböző adminisztrációs feladatokat (malájul :P), amiből most nem kevés van. Továbbá átlátni hogyan néz ki az adózás, egészségbiztosítás, nyugdíjrendszer, vízum stb., de ennél van azért izgalmasabb területe is a kutakodásaimnak... :) Például hol fogok lakni, hogyan és mivel fogok közlekedni, hiszen megszűnik a jelenlegi "munkahelyi védőháló", ami nagyon kényelmessé tette az eddigi kinttartózkodásomat.

De mégis miért akarok Malajziába költözni? Hiszen régebben előszeretettel hangoztattam hazaszeretetem és ragaszkodásom a hagyományokhoz, ami persze továbbra is megmarad, csak picit kibővül az ápolandó hagyományok köre :) A kérdésre visszatérve rengeteg indokot tudnék felhozni, amelyek körülbelül lefednék a következő listákat:
http://www.expatgomalaysia.com/article/1789/30-reasons-to-love-malaysia
http://www.expatgomalaysia.com/article/904/10-reasons-to-move-to-malaysia

Viszont mindez még kevés, hiszen ha racionálisan nézzük a dolgokat, akkor nem egy jó döntés... viszont pont ezzel tudom magyarázni... mikor nem hoz az ez ember ésszerű döntéseket? Amikor szerelmes, igen, beleszerettem az országba, a sokrétű multikultúrába, az emberek kedvességébe, a természeti adottságokba, a trópusi időjárásba, a sokszínű konyhába, az aktív életstílusba és sorolhatnám. Mentségemre legyen mondva, hogy semmilyen pénzügyi faktor nem játszik szerepet ezúttal, akkor más országot választanék :)

Bevallom próbáltam keresni a világhálón pár cikket Penang-ról, hogy vajon csak számomra ennyire fantasztikus ez a hely, vagy esetleg mások is osztoznak ezen a véleményen, és a következő oldalakat találtam a megnyugtatásomra:
- 2. helyezés a New York Times "44 hely ahova el kell jutni" listáján (2009.)
- 8. helyezés "A legélhetőbb városok Ázsiában" felmérésen
- szerepel a "Top 10 sziget amit az életben látni kell" listán, ami nekem kifejezetten tetszett, és meglepett, hiszen azért elég erős a mezőny :)

Jelenleg magam sem tudom, hogy meddig fog ez az érzés tartani, illetve, hogy mi lesz utána... Próbálok csak 1-2 éves távlatban gondolkodni, hiszen most már nyilvánvalóvá vált, hogy az élet sokkal kiszámíthatatlanabb fordulatokat tartogat, mint amire valaha is gondoltam.

Másrészről ez a szituáció számotokra is kedvező lehet, mivel így továbbra is lesz lehetőségetek meglátogatni majd Penang-ban, ha kedvet kaptok hozzá, hogy egy kis betekintést nyerjetek ebbe a "itt rengeteg jelzőt tudnék felsorolni" világba :)

A bejegyzés trackback címe:

https://penangi.blog.hu/api/trackback/id/tr966234268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BLePister 2014.06.05. 14:28:30

Somebody has got some balls! :)
süti beállítások módosítása