Kalandozások Malajziában

A penangi...

A penangi...

Hogyan NE egyunk gyumolcsot motoron...

2014. szeptember 29. - Csaba Péntek

Eloszor is megosztanek par reszletet azzal kapcsolatban, hogyan is nez ki az alberlet vadaszat itt Malajziaban. Lenyeges kulonbseg, hogy itt az esetek 99,99%-ban ingatlanugynokon keresztul zajlik a tortenet, szinte lehetetlen kikerulni oket, viszont tenyleg rengeteget segitenek. A folyamat ott kezdodik, hogy neten az ember kinez par lakast, kapcsolatba lep az ugynok(ok)kel, es onnantol porognek az esemenyek... En szinte minden nap legalabb 3-4 apartmant megneztem tobb heten keresztul, mire sikerult ratalalnom az igazira.

Az alberlet es az ingatlanpiac merete hatalmas Penangban. Szinte hetente adnak at uj lakotomboket, tobb 1000 uj lakassal (ugyebar itt nem all meg 10 emeletnel az epuletek magassaga), tehat szinte csak ra kell mutatnod egy epuletre, es biztos lehetsz benne, hogy legalabb 20-30 eladasra vagy kiadasra kinalt lakast talalsz benne. Ebbol kifolyolag tobb 10.000 alberleti lehetoseg van a szigeten, persze lehetetlen mindet megnezni, de azert probaltam minel jobban felterkepezni a lehetosegeket.

Volt par fontos szempont szamomra, mint peldaul a lokacio, hogy kozel legyen a munkahely es a belvaros is, de vegul itt kompromisszumos megoldast kellett valasztanom, mivel a ceg 10km-re talalhato (kozelnek szamit), viszont a belvaros kb. 18km-re fekszik, de annyira nem veszes. Ami ennel is fontosabb, hogy jo legyen a kozlekedes, itt ez azt jelenti, hogy hany es milyen hosszu dugon kell atkuzdenie magat az embernek ahhoz, hogy hazajusson. Sajnos a forgalmi helyzet egyre kilatastalanabb, mivel egyre tobb ember koltozik a szigetre, es mindenki autoval jar. Atlagosan minimum 3-4 auto van egy csaladban, hiszen a tomegkozlekedes nem igazan nepszeru itt. Persze ha az ember motorral jar, akkor nem jelent akadalyt a dugo, es sokkal gyorsabban lehet haladni.

Masik kriterium volt, hogy teljesen butorozott legyen az alberlet, es azert ne legyen lelakva. Par lakas megtekintese utan bovult a lista a furdoszobak es konyha elvart allapotaval kapcsolatban :) Kepzeljetek el gyonyoru kornyezetben fekvo, meseszep medencevel, sziklakerttel, palmafakkal tarkitott udvart, de amikor megpillantod a furdot, akkor egyszeruen nem erted a kontrasztot... Jo Azsiara altalanosan igaz, hogy mas szinvonalat kepeznek a mosdok, akar a legmodernebb plazakban is neha-neha hagy kivetnivalot maga utan a WC... legalabbis europai szemmel nagyon "furcsa".

Vegul 2 lakas kozott kellett donteni, az egyiknek hatalmas erkelye volt, ahonnan az egesz varost be lehetett latni, egybol beleszerettem abba a panoramaba, elkepesztoen gyonyoru volt, viszont az epulet kornyezete tul zsufoltnak hatott. A masik lehetoseg a dzsungel szelen elhelyezkedo 4 blokkbol allo epuletegyuttes volt, meseszep balinez stilusu kerttel, es a condominiumok minden elonyevel (24 oras orszolgalat, fedett parkolo, automoso, teniszpalya, kosarpalya, ping-pong terem, konditerem, medence, biliard, stb.) A vegso dontes a masodik alberletre esett.

Termeszetesen arban egy kicsit fele kellett menni az eredetileg elkepzelt limitnek, de fontosnak tartottam, hogy az ember olyan helyre menjen majd haza, ami kepes egy kis pluszt adni. Visszaemlekszek, hogy amikor nem voltam eppen legjobb hangulatomban, de kineztem az ablakon az elozo apartmanbol, es ralattam a mindig mas szinben pompazo tengerre, nezhettem a hidon ataramlo kocsik hadat, gyonyorkodhettem a tavolban kirajzolodo hegyek sziluettjeben, akkor valahogy megnyugodtam es pozitiv erzesekkel toltott fel az elem tarulo panorama. Kerestem valamit, ami majd kepes lesz kivaltani ezt a megfoghatatlan jo erzest az uj helyen is.

Egyebkent beertem volna egy kis studio apartmannal, egy szobaval is, az egyetlen ok ami miatt nem azt valasztottam, az az, hogy egyszeruen nincs :) Helyesbitek, letezik egy par, csak nagyon messze az NI-tol. Az osszes tobbi lakas pedig 3 haloszoba/2 furdoszoba merettol kezdodik. De legalabb nem jelent majd problemat elszallasolni a latogatoba erkezo baratokat ;)

Vegezetul egy sztori, hogy a cimrol is szot ejtsek... Eletem 4. motorozasa, elso 3 alkalommal borig aztam, most is eppen menekultem haza az eso elol, amikor megpillantottam az ut szelen gyumolcsot arulo oreg bacsit. Az oreg tulajdonkeppen csak egyetlen darab Jackfruit-nak (Jakafa -  http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1kafa) darabjait arulja, de ez a legnagyobb fan termo gyumolcs a Foldon, igy az a jol megtermett 20-30kg-os peldany eleg is egy-egy napra neki :D

A gyumolcs husa sargas es nemileg ledus, de ahogy alltam a motorral a piros lampanal, es ott hevert elottem a zacskoban, egyszeruen nem tudtam ellenallni. Tehat egy zsufolt keresztezodest kepzeljetek el, korulottem mindenhol autok, motorok, de eros volt a kesztetes, hogy meg mielott zoldre valtana a lampa, betoljak az arcomba egy darabka ledus gyumolcsot. Igy hat ezzel a hevvel kiragadtam a zacskobol egy fel okolnyi meretu darabkat, es... Elfelejtkeztem rola, hogy a bukosisak atlatszo plexi rostelya le van engedve... tehat szep lenduletesen hozzavagtam es szetkentem rajta a sarga gyumolcsot. El tudjatok kepzelni az eredmenyt :D De legalabb szereztem par vidam percet a kornyezetemben levo embereknek :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://penangi.blog.hu/api/trackback/id/tr206740351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása